Beugel EHBO

Voorkomen is beter dan genezen

Het is erg belangrijk zorgvuldig met de beugel om te gaan. Uitneembare beugels doe je altijd uit tijdens het eten en sporten. Bij het dragen van een blokjesbeugel kun je harde etenswaren zoals een appel, wortel of een hard broodje het beste in kleine stukjes snijden en niet afbijten.

Pijn na een behandeling, is dat goed?

Bij een behandeling wordt de beugel opnieuw geactiveerd. De beugel oefent weer wat meer kracht uit op de tanden zodat deze gaan verplaatsen. Je kaak en tanden kunnen na een behandeling dus inderdaad gevoelig zijn. Dit kan een paar dagen duren. Een pijnstiller verlicht de pijn.

Ook kan het zijn dat bepaalde delen van de beugel ruw zijn voor de mondslijmvliezen. De delen kun je gladder maken door er bijv. suikervrije kauwgom of was (verkrijgbaar in de praktijk) op te plaatsen.

Wanneer de gevoeligheid langer dan een week aanhoudt of steeds erger wordt, kunt u tijdens openingstijden telefonisch contact opnemen met de praktijk.

Mijn losse (uitneembare) beugel is helemaal kapot of doet erg pijn

Een beugel is gemaakt van sterk materiaal. Maar het kan voorkomen dat een beugel is verbogen of kapot is gegaan. Bewaar een uitneembare beugel (activator, plaatje) altijd in het door ons meegegeven beschermdoosje en draag een uitneembare beugel nooit los in een jaszak of broekzak. Dit voorkomt onnodige beschadiging.

In geval van een kapotte beugel: laat de beugel uit en maak zo snel mogelijk een afspraak.

Er zit bij mijn vaste beugel een slotje (bracket) los

Als je last van het slotje hebt, kun je het bedekken met suikervrije kauwgom of was. Stop met het dragen van elastiekjes. Laat het loszittende slotje gewoon zitten. Neem altijd tijdens de openingsuren van de praktijk contact met ons op in geval een bracket of bandje is losgekomen.

Ook wanneer op korte termijn de controle-afspraak zal plaatsvinden, verzoeken wij contact op te nemen met de praktijk. Dit stelt ons in staat een controle-afspraak op maat aan te passen en reparatiewerkzaamheden te combineren met de controle-afspraak.  

Er prikt bij mijn vaste beugel iets in de wang of de tong

Maak tijdens openingstijden een afspraak om het irriterende deel van de beugel te laten verwijderen. Tijdelijk is het mogelijk het irriterende deel van de beugel af te dekken met suikervrije kauwgom of was. Uitstekende draaddelen kunt u afknippen met een nagelknipper. 

Mijn elastiekjes zijn (bijna) op

U kunt tijdens openingstijden altijd binnenlopen om een nieuw zakje elastiekjes te vragen. U kunt ook de praktijk bellen, dan sturen we de elastiekjes op. Zo hoeft u dus niet te wachten tot de volgende afspraak, als u niet genoeg elastiekjes meer heeft.

Mijn spalk is los of kapot

Gaat (een deel van) het spalkje los dat aan de achterkant van je tanden vastgeplakt zit, laat dit dan altijd zo snel mogelijk weer vastzetten door tandarts of orthodontist. Gebeurt dit in het weekend, bel dan meteen na het weekend om een afspraak te maken. Ben je op vakantie en het draadje gaat los? Probeer dan ter plaatse bij een tandarts of orthodontist een afspraak te maken om het spalkje weer vast te laten zetten.

Ook een aantal jaar na afronden van je beugelbehandeling, kan het zo zijn dat zonder spalkje de tanden langzaam wat verschuiven. Ook in dit soort gevallen is het de bedoeling om het draadje zo snel mogelijk vast te zetten. Op deze wijze voorkom je dat je tanden kunnen verschuiven en scheef kunnen gaan staan.

Mijn retentieplaat is kapot of kwijt geraakt

In geval een retentieplaat kwijt raakt, of niet meer goed past door (bijvoorbeeld) onzorgvuldig gebruik, neem dan zo snel mogelijk contact op met onze praktijk.

Ook een aantal jaar na afronden van de beugelbehandeling, kan het zo zijn dat zonder retentieplaat de tanden/kiezen langzaam wat verschuiven. Door zo snel mogelijk een nieuwe, goedzittende retentieplaat aan te meten, voorkom je dat je tanden/kiezen kunnen verschuiven en scheef kunnen gaan staan.

beeld-400v2

Kwaliteit staat centraal

  • alleen échte orthodontisten
  • NVvO branchecertificaat
  • patiënttevredenheid gemiddeld 8,4
  • ISO 9001
NvvO_logo2019
rode-kruis
Échte Orthodontist
Wij zijn extern gecertificeerd
(ISO 9001)
Hoge patiënttevredenheid (8,4)
Lees verder over kwaliteit
Snel eerste afspraak
Bij ons geen lange wachttijd. Na uw aanmelding heeft u snel een eerste afspraak.
Aanmelden eerste afspraak
Praktische Locatie
Ideaal gelegen naast winkelcentrum Dukenburg. Goed bereikbaar met auto, trein en bus. Makkelijk parkeren.
Bekijk de route
ortho-footer-1200-april2023
orthodontiepraktijk-dukenburg-logo-400px
NvvO_logo2019
Orthodontistenpraktijk Nijmegen Dukenburg
Zwanenveld 9080k
6538 SC Nijmegen
tel 024-3440837
Openingstijden
maandag t/m donderdag
van 8:30 uur tot 17.00 uur
Telefonisch bereikbaar
maandag t/m donderdag
tussen 08.30 uur en 12.00 uur
en tussen 13.30 uur en 16.00 uur