De buitenbeugel

De buitenbeugel, ook vaak aangeduid als buitenboordbeugel of met de meer officiele naam “de headgear”, is een van de meest voorkomende beugels.

Hoe ziet een buitenbeugel er uit?

De buitenbeugel bestaat uit twee metalen bogen, één in de mond en één buiten om je gezicht. Van de binnenboog moeten de uiteinden in kleine buisjes worden geschoven, die aan de ringetjes om de kiezen of aan een beugel in de mond vast zitten. Deze binnenboog zit met een metalen verbindingsgedeelte aan de buitenboog  vast. Indien je de beugel in hebt, bevindt dit metalen verbindingsgedeelte zich tussen de lippen. Aan de buitenboog kan een band in de nek (nekbeugel) of een petje op het hoofd (petjesbeugel) worden vastgemaakt.

Waarom de buitenbeugel?

De buitenbeugel wordt onder meer gebruikt om de kiezen achterin de mond op de goede plaats te zetten. Soms is dit nodig om meer ruimte te maken voor andere blijvende tanden en kiezen die nu te weinig plaats hebben. De headgear heeft ook invloed op de gelaatsontwikkeling. De headgear remt de groei van de bovenkaak waardoor het zijaanzicht van het gelaat kan worden gecorrigeerd.

Hoe werkt een buitenbeugel?

Met de buitenbeugel wordt kracht uitgeoefend op de bovenkaak. Deze kracht heeft invloed op de groei van de bovenkaak en ook op de kiezen waar hij aan bevestigd is. De richting en de grootte van de kracht hangen af van de manier waarop het gezicht groeit en hoe de kiezen moeten verschuiven.

De buitenbeugel

 

Andere namen zijn:

  • buitenboordbeugel
  • headgear (officiele benaming)
buitenbeugel
ortho-footer-basis-2018-v3a
orthodontiepraktijk-dukenburg-logo-grijstint-450px
bottom_vvo
Orthodontistenpraktijk Nijmegen Dukenburg
Zwanenveld 9080k
6538 SC Nijmegen
tel 024-3440837
Openingstijden
maandag t/m donderdag
van 8:30 uur tot 17.00 uur
Telefonisch bereikbaar
maandag t/m donderdag
tussen 08.30 uur en 12.00 uur
en tussen 13.30 uur en 16.00 uur
Wilt u advies of een vrijblijvend gesprek over een beugel voor uw kind of uzelf? Wij helpen wij u graag aan een beter en gezond gebit.