Andere beugels

Naast de genoemde zijn er nog velerlei andere soorten beugels. In dit kopje worden een aantal andere beugels beschreven en ook deze lijst is nog niet compleet.

beeld-400v2

Andere beugels

  • TPA
  • lipbumper
  • Herbst

TPA

De Transpalatal Arch (TPA) beugel bestaat uit twee metalen bandjes om de bovenkiezen, waaraan een draad vast zit die over het gehemelte van de ene naar de andere band loopt. Doel van deze beugel is  om de bovenkaakboog licht te verbreden, of de bovenkiezen te draaien en zo extra ruimte te creeeren. Tevens wordt de TPA gebruikt om de bovenkiezen te verankeren of de bovenkaaksverbreding (na een hyraxtherapie) goed vast te houden. De TPA kan in combinatie met andere beugels worden gebruikt.

tpa

Lipbumper

De lipbumper bestaat uit twee metalen bandjes om de onderkiezen, waarin een draad wordt geschoven die aan de wang- en lipzijde langs de ondertanden van de ene naar de andere band loopt. Het is een uitneembaar apparaat. Een enkele keer kan de lipbumper ook worden vastgezet. Doel van de lipbumper is het behouden en creeeren van ruimte in de onderkaakboog om ruimte te bieden voor de volwassen tanden. De lengte van de behandeling met een lipbumper kan individueel verschillen.

Een lipbumper wordt vooral toegepast bij kinderen die in de groei zijn. De werking is tweedelig: Door de natuurlijke krachten van de lip en wangspieren te gebruiken om de onderkiezen naar achter te duwen kan ruimte gemaakt worden in de onderkaak en kan deze eventueel wat verbreedt worden. Door de lip weg te houden van de ondervoortanden, kunnen deze wat naar voren verplaatst worden door de tongdruk.

5573_io_6

Herbst

De ‘Herbst’ is een beugel die bestaat uit ringen om de eerste grote kiezen in de boven- en onderkaak met daaraan een metalen boog die langs de binnenkant van de tanden in de onderkaak loopt en korteren metalen boogjes die in de bovenkaak tot aan de eerste kleine kiezen lopen. Daarnaast loopt er nog een metalen boog over de breedte van het gehemelte en zitten er links en rechts telescoopvormige buisjes aan de ringen om de kiezen vast die ervoor zorgen dat de onderkaak naar voren wordt geduwd.

De Herbst beugel stimuleert de voorwaartse groei van de onderkaak en verplaatst de kiezen in de bovenkaak naar achteren en de tanden van de onderkaak naar voren. Hierdoor wordt de overbeet verkleind en wordt ervoor gezorgd dat de kiezen van de onder- en bovenkaak goed in elkaar passen. Voor een goed resultaat moet de beugel tussen de 9 en 12 maanden in de mond blijven. Omdat de beugel vast in de mond zit en dus 24 uur per dag werkt is de Herbst een zeer effectieve beugel. Ook is de beugel weinig zichtbaar en kan er goed mee worden gesproken. Een Herbst kan in veel gevallen worden gecombineerd met een slotjesbeugel in de bovenkaak.

herbst-open
Échte Orthodontist
Wij zijn extern gecertificeerd
(ISO 9001)
Hoge patiënttevredenheid (8,4)
Lees verder over kwaliteit
Snel eerste afspraak
Bij ons geen lange wachttijd. Na uw aanmelding heeft u snel een eerste afspraak.
Aanmelden eerste afspraak
Praktische Locatie
Ideaal gelegen naast winkelcentrum Dukenburg. Goed bereikbaar met auto, trein en bus. Makkelijk parkeren.
Bekijk de route
ortho-footer-1200-april2023
orthodontiepraktijk-dukenburg-logo-400px
NvvO_logo2019
Orthodontistenpraktijk Nijmegen Dukenburg
Zwanenveld 9080k
6538 SC Nijmegen
tel 024-3440837
Openingstijden
maandag t/m donderdag
van 8:30 uur tot 17.00 uur
Telefonisch bereikbaar
maandag t/m donderdag
tussen 08.30 uur en 12.00 uur
en tussen 13.30 uur en 16.00 uur