De activator

Een veel gebruikte uitneembare beugel is de activator. De activator is een apparaat dat uit een boven- en een onderbeugel bestaat die aan elkaar vastzitten. Daarom wordt deze beugel ook wel blokbeugel, dubbele beugel of dubbeldekker genoemd.

Waarom de activator?

De activator wordt gebruikt om de kaken beter op elkaar af te stemmen. Met de activator wordt de groei van de onder- en bovenkaak beïnvloed. Als je een tijdje een activator draagt gaan je kaken beter op elkaar passen. Je kunt je mond, tanden en kaken beter gebruiken. Net zo belangrijk is ook dat je uiterlijk zal verbeteren.

Hoe werkt de activator?

Een activator werkt alleen als hij goed gedragen wordt, minstens 16 uur per etmaal. Tijdens het eten en sporten moet je de activator uitdoen. Zorg ervoor dat je de activator volgens een strak schema draagt en elke dag zoveel mogelijk dezelfde tijden inhoudt.

In het begin zit de activator soms strak in je mond. Na een paar dagen zul je merken dat hij losser gaat zitten. Wanneer je dichtbijt gaat dat op een heel andere manier dan je voorheen gewend was. Ook slikken en praten gaat anders. Je zult echt even aan de activator moeten wennen.

In het begin hebben veel patienten soms last van veel speeksel, slissen met praten, moe gevoel in de kauwspieren, blaartjes op het tandvlees en/of gevoelige tanden. Meestal duren deze klachten niet lang, maar als er na een of twee weken nog steeds klachten zijn, moet je even een afspraak maken.

Zorg er verder voor dat je de activator goed schoonhoudt en dat je de activator goed opbergt wanneer je hem niet draagt. Je kunt daartoe het plastic doosje gebruiken welke je samen met de beugel hebt gekregen.

Uitneembare beugel

andere namen zijn:

  • activator
  • blokbeugel
  • dubbele beugel
  • dubbeldekker
Activator-300x225
ortho-footer-basis-2018-v3a
orthodontiepraktijk-dukenburg-logo-grijstint-450px
bottom_vvo
Orthodontistenpraktijk Nijmegen Dukenburg
Zwanenveld 9080k
6538 SC Nijmegen
tel 024-3440837
Openingstijden
maandag t/m donderdag
van 8:30 uur tot 17.00 uur
Telefonisch bereikbaar
maandag t/m donderdag
tussen 08.30 uur en 12.00 uur
en tussen 13.30 uur en 16.00 uur
Wilt u advies of een vrijblijvend gesprek over een beugel voor uw kind of uzelf? Wij helpen wij u graag aan een beter en gezond gebit.